Fyzioterapia

Žena – nádherná bytosť

Žena, nádherná bytosť
ŽENA, tak nádherné slovo,…
A nie len slovo, aj každé písmenko,…

Život

Energia

Náruč

Anjel

Žena, nádherná bytosť

To všetko je žena. Na počiatku dáva život, povzbudzuje, posilňuje, je plná energie. Aj keď iný odpadávajú, ona je schopná urobiť nemožné len aby pomohla, rozveselila, či potešila. Jej náruč je vždy otvorená a ako anjel stojí so svojou ochrannou rukou nad rodinou a dáva na všetko pozor. Dáva pozor, aby nikto nebol hladný, aby bolo doma čisto, teplo a hlavne láskavo. Všade cítiť jej lásku a pochopenie. Bez nej by domov nebol domovom.

Každá žena je výnimočná! Každá iným spôsobom. Smutné však je, že si to často krát neuvedomuje. A to je kameň úrazu jej bolesti, jej chôrôb, jej smútku,…

Žena by mala byť cyklická. Vnímať pochody v prírode, zmeny ročných období, fázy mesiaca. Mala by rozumieť samej sebe a procesom, čo sa dejú v jej tele. Ku každej žene neodlúčiteľne patrí menštruácia. Možnosť mesiac čo mesiac sa očistiť, dať zo seba to zlé, uvoľniť napätie. A práve o menštruácii, o tom strašiaku by som Vám dnes chcela od srdca niečo povedať. Začnem mojim vlastným príbehom, príbehom vďaka ktorému som viac pochopila samú seba a našla lásku, ktorá sa vo mne skrývala.

Ja som dlho týmto Božím zázrakom obdarovaná nebola. Vlastne bola, ale dobrovoľne (aj keď nevedome) som tento dar zahodila. Mala som 16 rokov, kedy sme sa po prvý krát rozhodli navštíviť gynekologičku s problémom, že som ešte nedostala menštruáciu. Vtedy som si to vôbec neuvedomovala a bola som šťastná, že nemusím znášať to, čo všetky moje spolužiačky, kamarátky z atletiky, či sestra. Bola som spokojná, že môžem slobodne plávať, kúpať sa, športovať, užívať si život a plánovať si všetko tak, ako chcem ja, ako to chce môj mozog, moja vôľa. Nerozumela a nevnímala som svoje telo, bola som len dievčaťom, ktoré sa nechcelo stať ženou. A dievčaťom som bola aj po fyzickej stránke. Moja maternica a vaječníky boli na úrovni 13-ročného dievčaťa, tíško spali a čakali na svoju chvíľu. Nemala som takmer žiadne prsia a len málo sekundárnych pohlavných znakov. 

Keďže niekoľko vyvolávajúcich injekcií bolo bez účinku, s mamou a gynekologičkou sme sa rozhodli pre antikoncepciu, ktorá mi každý deň zabezpečí prísun ženských hormónov. Trošku som sa toho bála, pretože som sa domnievala, že z toho rýchlo priberiem a stane sa zo mňa buchtička. Nočná mora každého dospievajúceho dievčaťa. Dávala som si teda pozor na jedlo, poriadne športovala, bola svedomitá v škole a zodpovedná v živote. Chcela som byť „dokonalá“, dokonalá vo všetkom.

Menštruácia nabehla. Ono to vlastne ani nebola menštruácia, antikoncepcia spôsobuje len tzv. pseudomenštruačné krvácanie, ktoré s normálnym cyklom nemá vôbec nič spoločné. Gynekologička bola spokojná, rodina bola spokojná, len ja som sa začala akosi trápiť. Pri vzniku poruchy príjmu potravy antikoncepcia nebola hlavným faktorom, ale jedným určite! Podnecovala vo mne ešte väčší strach z priberania, strach že sa raz zobudím a bude zo mňa mrožica. Strach, ten nás dokáže opantať, úplne ovládnuť a zastrieť naše zmysli. A tie moje boli totálne zastreté. Padala som do toho stále hlbšie a hlbšie, vážila som menej a menej. Antikoncepciu som vysadila, gynekologičku odpísala a išla si vlastnou cestou, cestou do záhuby. O tom však viac píšem v inom článku a to tu vôbec nepatrí. 

Po rapídnom schudnutí a následnom ešte rapídnejšom pribratí sa menštruácia stále nedostavila. Roky utekali, mentálne som dospievala a psychicky sa zo mňa stala racionálna a dospelá žena. Čo na to však moje telo? Tíško si spalo kdesi v 13-rokoch. No ja som bola stále zaslepená, neriešila som to a mysľou som bola kdesi na olympiáde v Tokiu. Tak povrchné, tak nepodstatné. 

Až potom ako som skončila s vrcholovým športom, vydala sa a osamostatnila sa, som začala viac vnímať samú seba. Vnímať sa ako ženu, nie ako dievča. Cítila som sa uväznená v detskom tele, ktoré čaká na svoj rozpuk. Bola som ako zakuklený motýľ čakajúci na vyliahnutie. Začala som teda podnikať rázne kroky. Navšetevovala som terapeutku tradičnej čínskej medicíny, jedla byliny, modlila sa, prosila, cvičila, podstúpila terapiu panvového dna, riešila psychosomatiku, a po dlhom čase sa začali diať veľké veci. Ľady sa pohli, začala som vnímať vlastné telo, pohyby v panve, rast pŕs, hormonálne zmeny, túžbu, radosť, ženskosť. Bolo to neskutočné a išlo to deň za dňom. 

A zrazu som večer ľahla do postele a manželovi oznámila, že zajtra bude ten deň. Neviem ako som to vedela, ale bolo to tak. Na druhý deň bola tam a zo mňa sa stala skutočná žena. Ja som cítila obrovskú radosť, vďačnosť, lásku, pokoru. Po toľkých rokoch, po snažení, modlení, terapiách, mentálnych pochodoch ten deň prišiel a ja som sa očistila. Bolo to veľmi silný okamih a myslím, že moja prvá menštruácia vo mne zostane ešte veľmi dlho. Možno až navždy.

Čo mi najviac pomohlo? To sa nedá tak jednoducho povedať. Kľúčová však bola sebaláska, uvedomenie si, že som aká som, takú ma Boh stvoril, že v jeho očiach som nádherná a v mojich taktiež. Že som výnimočná, silná, láskavá, milujúca, nádherná… 

Presne tak ako každá iná žena.

Menštruácia a ovulácia sú prirodzenou súčasťou každej ZDRAVEJ ŽENY. Hovoria jej, že je plodná, schopná mať deti, že jej telo cyklicky funguje. Zdravá menštruácia nebolí (a už vôbec nie tak, aby sme si musle dávať lieky proti bolesti), je pravidelná, s minimálnym prejavom PMS (pred menštruačný syndróm), neobmedzuje život, je červená s takmer žiadnymi zrazeninami a samozrejme k nej patrí ovulácia. Krvácanie popri hormonálnej antikocenpii nie je menštruačné, len tzv. pseudomenštruačné. 

Týmto príspevkom som nechcela ukrátiť výnimočnosť a silu muža, to v žiadnom prípade. Len som mala potrebu sa na začiatok povenovať nežnejšiemu pohlaviu. Muž a žena patria k sebe. Už v Biblii, hneď na začiatku sa píše: „Nie je dobre byť človeku samému. Urobím mu pomoc, ktorá mu bude podobná.“ (Gn. 2:18-24) . A tak Boh stvoril ženu, „kosť z mojich kostí a mäso z môjho mäsa“ (Gn. 2:23). Vytvoril nádhernú bytosť, seberovnú partnerku. Je však výnimočná, pretože jej krása nevychádza zvonka, jej krása vychádza z hĺbky jej duše, zvnútra, zo srdca. Tá krása je tak silná, že nijaká vonkajšia krása sa jej nevyrovná!

Každá žena je výnimočná! Každá iným spôsobom. 

A tak milé moje žienky. Milujte sa!

AK by ste potrebovali poradiť, pomôcť alebo sa len porozprávať, rada Vás uvidím v mojej ambulancii. Venujem sa ženám ktoré:

  • sa pripravujú na materstvo
  • v tehotenstve
  • po pôrode (s popôrodnou diastázou)
  • majú poruchy menštruačného cyklu, bolestivú menštruáciu
  • bolestivý pohlavný styk
  • trpia inkontineciou


Pre viac zaujímavostí ohľadom menštruácie a zdravej ženy odporúčam prírpevky od Bagniari.

Žena – nádherná bytosť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prejsť na začiatok